Tradycyjne receptury podkrakowskich wsi – warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich

Projekt zakładał zaangażowanie 6 organizacji zrzeszających gospodynie wiejskie mieszkające w 4 gminach Powiatu Krakowskiego: Zielonki, Michałowice, Iwanowice i Skała w promocję regionalnej kuchni małopolskiej. W ramach wykonania zadania zorganizowany został cykl spotkań kulinarnych o charakterze warsztatowym zwieńczony galą podsumowującą, której towarzyszył konkurs na najsmaczniejszą
lokalną podkrakowską potrawę. 

Podsumowanie Projektu

Nazwa działania:

Tradycyjne receptury podkrakowskich wsi – warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich

Zadanie publiczne realizowane na podstawie programu ogłoszonego przez Starostwo Powiatowe w Krakowie – 2020

w zakresie: kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego

Województwo: Małopolskie
Gmina: Zielonki
Nazwa jednostki realizującej: STOWARZYSZENIE ROZWOJU GMINY ZIELONKI
Rozpoczęcie projektu: 1 sierpnia, 2020
Zakończenie projektu: 31 października, 2025
Miejsce realizacji: 4 gminy Powiatu Krakowskiego: Zielonki, Michałowice, Iwanowice i Skała
Zakres projektu (działania):

W ramach projektu zrealizowano następujące działania:

  1. Przeprowadzenie warsztatów kulinarnych zorganizowanych w 3 turach: I spotkanie w dniu 26.09.2020 w Brzozówce (dla Koła Przyjaciół Brzozówki i KGW Owczary); II spotkanie w dniu 3.10.2020 w Naramie (dla KGW Narama i KGW Krasieniec Zakupny) oraz III spotkanie w dniu 10.10.2020 w Masłomiącej (dla KGW „Nad Stawami” Masłomiąca i KGW Cianowice). Uczestniczki razem pracowały nad jednym daniem głównym i jednym deserem.
  2. Organizacja w dniu 17.10.2020 spotkania podsumowującego realizację zadania o charakterze konkursowym. Finałowa gala wieńcząca projekt, ze względu na sytuację epidemiologiczną związaną ze wzrostem stwierdzonych zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w Powiecie Krakowskim, odbyła się w nieco innej formie niż pierwotnie planowano. W zastępstwie i za zgodą uczestniczek projektu zamieniono spotkanie wszystkich KGW na formę rozproszoną z udziałem przedstawicieli Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Zielonki oraz Powiatu Krakowskiego, którzy objechali kolejno siedziby statutowej działalności Kół – spróbowali dań konkursowych, wręczyli przewodniczącym organizacji pamiątkowe dyplomy i przekazali wytypowanym reprezentantkom KGW zakupione nagrody.

Cel projektu:

Projekt zakładał zaangażowanie 6 organizacji zrzeszających gospodynie wiejskie mieszkające w 4 gminach Powiatu Krakowskiego: Zielonki, Michałowice, Iwanowice i Skała w promocję regionalnej kuchni małopolskiej. W ramach wykonania zadania zorganizowany został cykl spotkań kulinarnych o charakterze warsztatowym zwieńczony galą podsumowującą, której towarzyszył konkurs na najsmaczniejszą lokalną podkrakowską potrawę.

Cele szczegółowe:

  1. Wzbogacenie wiedzy uczestniczek projektu na temat tradycyjnej sztuki kulinarnej regionu (wymienienie się przepisami na lokalne potrawy przez członkinie KGW, dyskusje nad użytecznością poszczególnych receptur, procesem przyrządzania, wersjami alternatywnymi tych samych dań).
  2. Zwiększenie świadomości tożsamości i potrzeby kultywowania zwyczajów zapisanych w tradycyjnej kuchni podkrakowskiej wsi.
  3. Wzmocnienie społecznego i kulturowego kapitału członkiń KGW, dzięki nawiązaniu nowych znajomości oraz przyswojeniu nowej wiedzy oraz umiejętności.

 

Opis projektu:

W projekcie uczestniczyło 135 członkiń Koła Przyjaciół Brzozówki oraz Kół Gospodyń Wiejskich w Owczarach, Naramie, Krasieńcu Zakupnym, Masłomiącej i Cianowicach. Spotkania warsztatowe odbyły się w Brzozówce (gmina Zielonki), Naramie (gmina Iwanowice) oraz Masłomiącej (gmina Michałowice). Wszystkie zajęcia były współorganizowane przez dwie organizacje: w Brzozówce spotkało się Koło Przyjaciół Brzozówki i Koło Gospodyń Wiejskich w Owczarach, w Naramie – Koło Gospodyń Wiejskich w Naramie i Koło Gospodyń Wiejskich w Krasieńcu Zakupnym, zaś w Masłomiącej – Koło Gospodyń Wiejskich „Nad Stawami” w Masłomiącej i Koło Gospodyń Wiejskich w Cianowicach.

Podczas warsztatów pracowano nad jednym regionalnym daniem głównym oraz jednym deserem – receptury członkinie KGW wybierały wspólnie. Każde spotkanie warsztatowe miało stały scenariusz obejmujący następujące etapy: zaprezentowanie propozycji potraw i omówienie przepisów na nie, dwugodzinny kurs przyrządzania dań przez uczestniczki spotkania, degustacja gotowych potraw, dyskusja nad użytecznością wybranych receptur. Po części kulinarnej następowała część artystyczna, w trakcie której członkinie poszczególnych Kół mogły się pochwalić swoją twórczością (występy wokalne, recytatorskie, pokazy tradycyjnego rękodzieła).

Finałowa gala podsumowująca, ze względu na obowiązywanie podczas realizacji zadania na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii i gwałtowny wzrost zarażeń wirusem SARS-CoV-2 w Powiecie Krakowskim, odbyła się w formie rozproszonej. W zastępstwie i za zgodą uczestniczek projektu przedstawiciele Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Zielonki oraz Powiatu Krakowskiego odwiedzili każde z KGW osobno. Specjalnie oddelegowana komisja w osobach: Mariusza Zielińskiego, Dyrektora Biblioteki Publicznej w Zielonkach, Ewy Maj-Ślusarczyk, członkini KGW w Owczarach oraz Mirosława Golanko, Sekretarza Powiatu Krakowskiego zawitała w dniu 17.10.2020 do statutowych siedzib organizacji uczestniczących w zadaniu, aby dokonać degustacji przygotowanych potraw konkursowych oraz wręczyć gospodyniom pamiątkowe dyplomy podpisane przez Starostę Krakowskiego i upominki rzeczowe.

Dzięki projektowi nawiązane zostały kontakty między członkiniami 6 KGW z różnych gmin Powiatu Krakowskiego, które w przyszłości chcą wspólnie realizować kolejne działania ze sfery kulinarnej, na czele z wydaniem regionalnej książki kucharskiej, w której opublikowane zostałyby przepisy na potrawy wsi podkrakowskiej, zarówno te pochodzące z kuchni staropolskiej, jak i na dania współczesne.

Podsumowanie dotacji
Wartość całkowita projektu (zł)8.774,93
Dofinansowanie Powiatu Krakowskiego (zł)6.000,00
Udział własny stowarzyszenia (zł)2.774,93
Szczegółowe informacje o finansowaniu projektu "Tradycyjne receptury podkrakowskich wsi"
PROJEKT „TRADYCYJNE RECEPTURY PODKRAKOWSKICH WSI” REALIZOWANY PRZY WSPARCIU FINANSOWYM POWIATU KRAKOWSKIEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *